”Alla vägar bär till BHS, del II”, eller, ”Efter BHS vet man aldrig hur det slutar”.

Tidigare i höstas skrev min kollega Charlotte von Essen här i bloggen: ”Alla vägar bär till BHS”. Jag tar vid hennes inlägg och funderar vidare – är det också så att BHS kan ta dig ungefär vart som helst?

 

Jag är en (i rakt nedstigande led) tredje generationens bibliotekarie, och jag aldrig har arbetat på ett bibliotek. Min farmor Inge Maurins arbetade många år på biblioteket i Tingsryd. Idag är hon 91 år och ägnar fortfarande nätterna åt att läsa. Min far Rolf Maurin utbildade sig till bibliotekarie vid BHS 1974. Hans första jobb var som ungdomsbibliotekarie på stadsbiblioteket i Mjölby följt av många år som gymnasiebibliotekarie. Idag driver han Antikvariat Classica i Växjö, ett antikvariat med inriktning på facklitteratur särskilt inom konst, byggnadsvård, design och arkitektur.

 

Själv började jag studera på BHS 1996 med ambitionen att bli barnbibliotekarie. Kurserna i kunskapsorganisation fick mig dock intresserad av databaser och IT och jag fortsatte efter avslutad utbildning att läsa informatik. Under tiden arbetade jag i en bokhandel specialiserad på datorböcker – i mitt tycke den perfekta kombinationen av mina två intressen! 2002 började jag undervisa på BHS som adjunkt. Jag höll kurser i HTML, programmering och användbarhet. Efter några år började jag forska och idag är jag snart färdig doktorand med inriktning på videotekniker för kommunikation inom akutsjukvård. Jag undervisar på vårt webbredaktörsprogram om interaktionsdesign och användbarhet samt arbetar i forskningsprojektet FilIP som handlar om fildelningspraktiker efter införandet av IPRED.

 

Min son Albus (vars far också är bibliotekarie) är 3 år. Han när ett stort bokintresse och tycker att det luktar synnerligen gott på bibliotek. Han kommunicerar även vant via videosamtal/Skype med släktingar ute i världen och är bättre än mig på Angry Birds. Kanske bär han bibliotekariearvet vidare, tar vägen via BHS mot ytterligare en variant av området? Jag är mycket nyfiken på vilken form och uttryck det i så fall sig tar.

Hanna Maurin Söderholm, Bibliotekshögskolan

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *