Äntligen terminstart!!

Den här veckan är den första veckan på höstterminen. Det märks. Ett exempel på det är att det är fullt av människor i högskolans foajé, och i korridorerna. Så var det inte i förra veckan. Då ekade det nästan, så tomt var det. Ja, det var ju inte så att det inte fanns några människor alls i huset, för det gjorde det. Det rådde febril aktivitet inne i själva arbetsrummen, men det var tyst och stilla utanför. Nu är det liv och rörelse överallt, för nu har äntligen studenterna kommit. Vid Högskolan i Borås utbildas studenter inom många olika områden, och det är studenter från alla dessa områden som ger liv och rörelse i foajé, korridorer och på andra ställen. Alla studenter vid Högskolan i Borås läser ju inte vid BHS, men en del av dem gör det.

Att höstterminen börjar betyder att många studenter kommer till BHS för första gången. Det betyder programstart. En programstart är inte bara en start för studenterna, utan också för undervisande lärare och administrativ personal. Det är en flerårig samvaro, med många inblandade parter, som initieras. En programstart är ungefär som ett jättestort tåg som tuffar igång. Man måste få igång det till en början, men efter ett tag har det skapats en viss inneboende styrfart. Då kan händelser rulla på mer av sig själva. Under höstterminens första vecka skapas mycket styrfart. Det är också något som gör att veckan känns speciell – man får s.a.s. upp ångan.

En tredje sak som gör den här veckan speciell är att jag har träffat höstterminens nya bibliotekariestudenter. Idag på förmiddagen. Vi träffades under föreläsningsrubriken ”Biblioteksväsendet i Sverige”. Vad roligt det är att träffa studenter som ställer så kloka frågor, som drar så bra slutsatser och som vips kollar upp ex. bibliotekslagens formuleringar med hjälp av mobiltelefonen… Vilken bra styrfart för tre års utbildning som skapas där! Heja på!

Något annat som är ”gött” (som vi säger här i Västsverige) i första veckan på höstterminen är att träffa studenterna som redan går programmen, studenterna som nu påbörjar sitt andra eller tredje år. Välkomna tillbaka! Vad skönt att det äntligen blev terminsstart så att ni är här igen!

Catarina Eriksson, adjunkt och doktorand vid Bibliotekshögskolan.

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *