Året var 1983

Det var på nyåret 1983 jag gjorde min entré på Högskolan.  Balderhuset vid Allégatan 1 var nytt och fräscht. Det hade invigts året innan av kungen, sa man. Stockholms universitet, som jag just hade lämnat, såg ut som en fabrik. Stilen kallades Brutalism. Alla rörledningar var synliga, som om man befann sig i ett enda stort pannrum. I Borås var istället alla korridorer och trapphus målade i skärt. Antagligen var det en reaktion mot den kritik som Brutalismen i den moderna högskolearkitekturen hade fått.  Kanske tänkte man att skärt skulle se mer poppigt och ungdomstillvänt ut.

Det var svårt att skilja alla skära våningsplan, korridorer, lektionssalar och trapphus åt. Överallt skära väggar och i fönstren gardiner i vitt med röda, orgelbundna linjer – snygga, förmodligen från Borås Wäfveri – vilket trots allt ingav en känsla av Ingenmansland och Undervisningsfabrik. Utom en lektionssal. På plan 4 fanns en sal med fönster i vinkel, som vette ut mot Rya åsar och textilindustrins höga fabriksskorstenar. Den salen ingav känslan av rymd och ett kolossalt sug.  Som gjord för elevation och lärande.

Entréplanet var fyllt av rader av plåtskåp. Där hängde vi av oss våra ytterkläder klockan 8.00 för att ta på oss samma ytterkläder klockan 16.00. Dagarna bestod av undervisning. I centrum av byggnaden låg biblioteket som ett pulserande hjärta. För BHS var biblioteket också ett undervisningsbibliotek. På två våningsplan fanns flera stationer som  övningar utgick ifrån. Vi sökte, letade och kämpade bland hyllorna. Det var mestadels roligt.  Som en lek, fast på allvar. Det fanns en tanke bakom. Vi skulle bli bibliotekarier.  Tillsammans med 120 nyantagna vårterminen 1983 gick jag två år på BHS. Årsskiftet 1984-1985 skingrades vi till landets alla bibliotek.

Skans Kersti Nilsson

This entry was posted in Bilden, Nostalgitrippen. Bookmark the permalink.

3 Responses to Året var 1983

 1. ingrid.kallstrom@stockholm.se says:

  Min studietid i Borås var fantasktisk! Två av de bästa åren i mitt liv!!
  Lektioner med struktur och klarhet blandades med det diffusa och obegripliga. Teori och praktik.
  Jag bodde perfekt på en studentkorridor för flickor. De flesta av dem är fortfarande min vänner, några är mina allra bästa! Jag lärde mig mycket på fritiden, om livet….
  Tänk vad kul jag hade när jag arbetade med spexen!
  Andra platser av betydelse under studietiden var Malmö, Lund, Köpenhamn, Oslo, Uppvidinge..
  Tack till Magnus Torstensson!
  Ack ja..
  Jag kommer gärna till jubileumet i oktober.
  Ingrid

  • Skans Kersti Nilsson says:

   Hej Ingrid!

   Jätteroligt att läsa din kommentar. Själv har jag också starka minnen från den tiden och gemenskapen i vår e/f-grupp. Eftersom du fortfarande har kontakt med så många, kan du väl inspirera fler att komma till jubiléet?
   Vi ses i oktober!

   Kersti

   • ingrid.kallstrom@stockholm.se says:

    Självklart!
    Det ska bli så roligt att återse kurskompisar och Borås!

    Ingrid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *