BHS, ASIS&T Annual Meeting och Sandy besökte Baltimore, MD, USA

I veckan åkte jag hem från Baltimore där the American Society for Information Science & Technology hade sin årliga konferens på temat “Information, Interaction Innovation: Celebrating the Past, Constructing the Present and Creating the Future”. Under tre dagar en mängd av intellektuellt utbyte tog plats på workshops samt panel och paper presentationer. Konferensen var den 75e i raden och alltså är det ett jubileumsår även för ASIS&T. Den 40-åriga BHS som är aktiv aktör på den internationella B&I arenan var på plats genom Anna Lundh som presenterade sitt sätt att arbeta med visualisering som en metod att samla in data genom videoteknik och presentera det i form av tecknade bilder och Helena Francke som diskuterade betydelsen av praktikteori för att förstå interaktion i och med sociala medier. Mycket intressant och många engagerade lyssnare på båda presentationerna. Jag presenterade mitt och Annemaree Lloyds (Charles Sturt University, Australia) samarbete om relationer mellan modern praktikteori och arbetsuppgiftsbaserad forskning i B&I och fick användbara kommentarer från såväl Maria Bates, Nicholas Belkin och Donald Case, bland andra.

Under konferensen deltog jag även i styrelsemöten för ASIS&T där mitt sista år av den treåriga perioden som styrelseledamot kickades igång. Viktiga och globala frågor står i agendan. Bland dem är den pågående omröstningen om att ändra ASIS&Ts namn från ”The American Society of Information Science & Technology” till ” The Association of Information Science & Technology” för att uppdatera namnet med föreningens ökade fokus på spörsmål som är relevanta inom en rad av informationsprofessioner världen över. Snart är det väl dags för en namnändring också för BHS – undrar vad den kommer att spegla…?

Vi hade under konferensdagarna ett mindre angenämt bekantskap med stormen Sandy som svepte över Baltimore och stora delar av den amerikanska östkusten. Som tur var orsakade Sandy bara en mindre besvär för oss konferensdeltagare och Baltimoreborna, men många av våra kollegor behövde avbryta sin vistelse för att ta hand om sina hem och sina familjer. Jag hoppas innerligen att kollegorna med sina nära och kära kom undan med endast strömavbrått och materiella skador, om några alls. Utan Sandy var årets ASIS&T –konferens definitivt en fantastisk upplevelse som jag hoppas att många förra, nutida och framtida bhs’are har eller får lägga bland sina professionella erfarenheter. Nästa år går konferensen i stapel i Montreal, Kanada – kanske möts vi där!

In the meantime … skönt att vara hemma i Borås!

Katriina Byström

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *