BHS fyller år och det gråa vädret består.

BHS fyller år och det gråa vädret består. Men som tur är även kärleken till bibliotek. I någon av de SOM-rapporter som jag varit med om att skriva visar statistisk hårddata att biblioteken är den institution som folk gillar bäst. Inför det stundande historiska ögonblick vill jag därför i denna anda påminna om en bok som är historisk även den;
Kai Söderhjelms Kärlek på bibliotek. Från baksidestexten:
”På biblioteket i den lilla svenska staden samlas många rotlösa, kringdrivande ungdomar och dockteatern blir en gemensam länk för dem. […] Berättaren är en finlandssvensk bibliotekarie, eller författaren själv.”
Och om inte detta räckte för att väcka din stormande läslust kommer här en bit från bokens inledande rader:

” Två okända män
Det var en vanlig vinterkväll på biblioteket. De vuxna låntagarna sökte böcker på sina hyllor och småpratade under tiden. På barnsidan var det litet för livligt. Plötsligt blev det tyst. Alla hade hejdat sig i spel och lekar. En ensam papperssvala föll ner framför mina fötter. Jag såg upp. Alla tittade mot ingången.
Två män i svarta läderjackor hade kommit in. De hade inte smällt i dörren, och de hade inte sagt något. Men de stod där alldeles stilla och såg sig runt. Var och en som sett en deckarfilm måste förstå att något var på väg att hända.
Jag kände inte igen dem. Men det är jag som är chef för det här biblioteket, så jag skulle naturligtvis hjälpa dem till rätta. Man skall tala om för nykomlingar var dagstidningarna finns, att det inte kostar något att låna böcker och att de kan få lyssna på musik.
”Kan jag hjälpa till med något”, sa jag. ”Tidningarna finns här, också på andra språk än svenska.”
De svarade ingenting. De såg mig och hörde mig men brydde sig inte om mig. De nickade åt varann. Den ene stod kvar vid dörren, medan den andre långsamt gick runt i biblioteket.”

Vad är detta om inte bibliotekshistoria!?

Ewa Wahlström
Bibliotekshögskolan

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *