Studier på distans blir allt vanligare

I drygt tjugo år har Bibliotekshögskolan gett utbildningar och kurser på distans. Redan i början på nittiotalet kunde man studera till bibliotekarie på distans, men i programmet ingick det träffar i Borås cirka tre gånger per termin. Sedan några år tillbaka ges flera utbildningar helt på distans utan några fysiska träffar. Det ställer speciella krav både på lärare och på studenter.

Webbredaktörsprogrammet ges på distans sedan 2009 och söktrycket till utbildningsplatserna är högt. Elin Rennerfelt har studerat till webbredaktör på distans sedan 2010 och arbetar nu med ett slutprojekt som avslutar de två första åren.

– Jag bor i Colorado, USA, med familjen och jag valde att läsa på distans just för att vi skulle flytta utomlands. Jag ville ha något intressant att göra och för mig har det varit helt fantastiskt att läsa på distans, säger Elin Rennerfelt.

Strategisk information och kommunikation
Sedan i januari 2012 ges ett nytt magisterprogram i Strategisk information och kommunikation på distans. Varje kurs som ingår i programmet har en egen kursaktivitet på lärplattformen PingPong. Där kan studenterna lyssna på inspelade föreläsningar, delta i seminarier via Adobe connect, och få handledning via chatt. Examinationerna lämnas också in via lärplattformen.

Seminarium via Adobe connect.
Seminarium via Adobe connect.

Studenterna finns runtom i Sverige men också utomlands, t ex i Mexiko och England. De har alla en kandidatexamen i vitt skilda ämnen, såsom ekonomi, statsvetenskap och biblioteks- och informationsvetenskap. Det de har gemensamt är att de alla arbetar med eller vill arbeta med information och kommunikation i någon form.

Många studenter gillar studieformen eftersom det gör att de slipper lämna hemorten och kan fortsätta att arbeta om de vill.

– Distansstudier gör att jag kan kombinera arbetet med studier. Jag kan själv välja när jag ska ”gå på föreläsningar”, säger Zeina Zimmerman, student på programmet strategisk information och kommunikation.

– Det som bidragit till att det funkat så bra har varit att högskolan, dvs lärarna, alltid varit flexibla när det gäller seminarier och andra obligatoriska sammankomster, så att det funkar för oss i en annan tidszon. Eftersom jag haft en hel del andra projekt vid sidan om har jag flera gånger funderat på att hoppa av, men utbildningen håller så hög klass att jag har valt att läsa klart även om det varit tufft, avslutar Elin Rennerfelt.

Birgitta Wallin
Adjunkt
Bibliotekshögskolan
Studerade på BHS 98-99.

This entry was posted in Framtid. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *